Аннотация
В рандомизированное плацебо-контролируемое двойное слепое исследование, посвящённое адаптации организма человека к изменению питьевого поведения (как по количеству, так и по качеству питьевой воды) на фоне учебного стресса, включили 85 участников, средний возраст — 18 лет. В качестве материала выбрана ротовая жидкость, поскольку саливадиагностика является предпочтительным методом при необходимости одномоментного обследования большого количества участников, неинвазивна, не требует специально обученного персонала для сбора материала, кроме того, маркеры ротовой жидкости позволяют оценить степень ответа организма на стресс. Выясняли уровень активности α-амилазы, состояние цитокинового профиля (ИЛ-1, ИЛ-4, ИЛ-6, α-ФНО, ИНФγ), количество общего белка. В результате разработана схема предобработки ротовой жидкости для определения цитокинов и α-амилазы, определены уровни этих маркеров у здоровых молодых людей и установлена их корреляция с психофизиологическими данными.
Список литературы
Радомская В.М., Баишева Г.М., Первова Ю.В., Мельник К.Н., Павлова И.О. Влияние питьевого режима на психоэмоциональную сферу человека. Астраханский медицинский журнал. 2012; 7(2): 201-3
Serra-Majem L., Nissensohn M. Beverage Consumption Habits around the World: The Burden of Disease Attributable to Hydration. Nutrients. 2016; 18(8): 738.
Maughan R.J., Watson P., Shirreffs S.M. Implications of active lifestyles and environmental factors for water needs and consequences of failure to meet those needs. Nutrition reviews. 2016; 73 (2): 130-40.
Leahy M.,Ratliff J.C.,Riedt C.S.,Fulgoni V.L. Consumption of Low-Calorie Sweetened Beverages Compared to WaterIs Associated with Reduced Intake of Carbohydrates and Sugar, with No Adverse Relationships to Glycemic Responses: Results from the 2001-2012. National Health and Nutrition Examination Surveys. Nutrients. 2017; 9(9). Avaiable at: https://www.mdpi.com/2072-6643/9/9/928 (Accessed 24 August 2017).
Imhof A., Corwell T.B., McAlister A.R. Water could change the way we eat. Appetite. 2008; 5(1): 1-25.
Tate D.F., Lyons E., Stevens J. Replacing caloric beverages with water or diet beverages for weight loss in adults: main results of the Choose Healthy Options Consiously Everyday: randomized clinical trial. The American Journal of Clinical Nutrition. 2012; 95(3): 555-63.
Cheungpasitporn W., Rossetti S., Friend K., Erickson S.B. еt al. Treatment effect, adherence, and safety of high fluid intake for the prevention of incident and recurrent kidney stones: a systematic review and meta-analysis. Journal of nephrology. 2016; 29(2): 211-9.
Lu C.-C., Diedrich A., Tung C. Water Ingestion as prophylaxis against syncope. Circulation. 2003; 103: 2660-5.
Mendonca G.V., Teodósio C., Lucena R., Pereira F.D. Sexual dimorphism in the osmopressor response following water ingestion. Bioscience reports. 2016; 36(3). Avaiable at: https://www.bioscirep.org/content/36/3/e00344.long (Accessed 17 June 2016).
Benton D., Braun H., Cobo J.C., Edmonds C., Elmadfa I., El-Sharkawy A. at al. Executive summary and conclusions from the European Hydration Institude expert conference on human hydration, health, and perfomance. Nutrition reviews. 2015; 73: 148-50.
Коротько Г.Ф. Саливадиагностика — ренессанс неинвазивных технологий. Кубанский научный медицинский вестник. 2006; 9: 145-9
Chiapelli F., Iribarren F.J., Prolo P. Salivary biomarkers in psychobiological medicine. Bioinformation. 2006; 1(8): 331-4.
Sjögren E., Leanderson P., Kristenson M., Ernerudh J. Interleukin-6 levels in relation to psychosocial factors: Studies on serum, saliva, and in vitro production by blood mononuclear cells. Brain. Behav. Immun. 2006; 20(3): 270-8.
Suzuki N., Nakanishi K., Yoneda M., Hirofuji T., Hanioka T. Relationship between salivary stress biomarker levels and cigarette smoking in healthy young adults: an exploratory analysis. Avaiable at: https://tobaccoinduceddiseases.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12971-016-0085-8 (Accessed 6 June 2016).
Baisheva G.M., Melnik K.N., Gilmiarova F.N., Gusyakova O.A., Shachnovich E.A., I.O. Pavlova еt al. Drinking water as a part of healthy behavior. In: Conference Innovations in Attractive and Sustainable Food for Health, 28th European Federation of Food Science and Technology, Uppsala, Sweden; 2014: 48-9.
Brandtzaeg P. Secretory immunity with special reference to the oral cavity. Journal of oral microbiology. 2013; 5: 20-30.
Brailo V., Vucicevic-Boras V., Lukac J., Biocina-Lukenda D., Zilic-Alajbeg I., Milenovic A. at al. Salivary and serum interleukin 1 beta, interleukin 6 and tumor necrosis factor alpha in patients with leukoplakia and oral cancer. Med. Oral Patol. Oral Cir. Bucal. 2012; 17(1): 10-5.
Sánchez G.A., Miozza V.A., Delgado A., Busch L. Salivary IL-1β and PGE2 as biomarkers of periodontal status, before and after periodontal treatment. Journal of clinical periodontology. 2013; 40(12): 1112-7.
Rangbulla V., Nirola A., Gupta M., Batra P., Gupta M. Salivary IgA, Interleukin-1β and MMP-8 as Salivary Biomarkers in Chronic Periodontitis Patients. Chin. J. Dent. Res. 2017; 20(1): 43-51.
Gursoy U.K., Könönen E., Uitto V.J., Pussinen P.J., Hyvärinen K., Suominen-Taipale L., Knuuttila M. Salivary interleukin-1beta concentration and the presence of multiple pathogens in periodontitis. J. Clin. Periodontol. 2009; 36(11): 922-7.
Mirrielees J., Crofford L.J., Lin Y., Kryscio R.J., Dawson D.R., Ebersole J.L Rheumatoid Arthritis and Salivary Biomarkers of Periodontal Disease. Journal of clinical periodontology. 2010; 37(12): 1068-74.
Михайленко А.А., Коненков В.И., Базанов Г.А., Покровский В.И. Руководство по клинической иммунологии, аллергологии, иммуногенетике и иммунофармакологии: Учебное пособие. М.: Триада; 2005.
Гильмиярова Ф.Н., ред. Аналитические подходы к изучению показателей метаболизма в ротовой жидкости: Учебное пособие. М.: Известия; 2006.
Strahler J., Skoluda N., Kappert M.B., Nater U.M. Simultaneous measurement of salivary cortisol and alpha-amylase: Application and recommendations. Neuroscience and biobehavioral reviews. 2017; 83: 657-77